Žan Serčič: To poletje

Žan Serčič si je prostor na slovenski glasbeni sceni izboril s pomočjo oddaje Slovenija ima talent, v kateri se mu je uspelo uvrstiti v finale. Kljub temu, da tam na koncu ni zmagal, si je skozi celoten proces pridobil veliko oboževalcev in seveda še več oboževalk.

Vsem svojim privržencem je obljubil, da bodo o njem še slišali, kar v tovrstnih šovih slišimo zelo pogosto, zares uspe pa le redkim. Žanu vsekakor je, saj je izdal že tri single, in sicer: “Dajem ti vse”, “What about us” in “To poletje”. Danes se bom posvetil slednjemu, ki je svojo premiero doživel 5. julija 2012.

YouTube slika preogleda

V pesem nas popelje trenutno zelo popularen element – žvižganje, ki ga najdemo v mnogih skladbah slovenske in tuje produkcije, najbolj pa me asociira na pesem “Summer Paradise”.  Podobne asociacije so dobili tudi nekateri drugi poslušalci, ki menijo, da je podobnost med pesmima prevelika in da gre celo za plagiat. Sam se s tem ne strinjam. Res je,  da sta si pesmi stilsko kar precej podobni, vendar vsekakor ne gre za kopijo.

Ko smo že pri stilu pesmi – ta je precej drugačen od Žanovih prejšnjih pesmi, saj je zelo poletno obarvan, kar prinaša svoje pluse in minuse. Pesem bo (je že) zelo popularna v poletnem času, s koncem poletja pa bo tudi popularnost pesmi hitro upadla.  Poleg stila pesmi, se je nekoliko spremenil tudi pevčev glas, ki je – tako se mi zdi – dozorel.

Pesem ima hitro zapomnljiv refren in je zelo radio-friendly (primerna za radie), zato bo pravgotovo dobro predvajana na radiih. Uspešna bo tudi na televizijah, saj so zanjo posneli videospot, ki je pravtako zelo poleten in zato odlično paše k glasbi ter besedilu. Slednje je verjetno šibka točka celotnega paketa, saj je preveč “pocukrano” in enostavno.

Punca, res bi rad bil s tabo,

in ti ob meni spet.

Življenje obrne se na glavo,

obrne se cel svet.

“To poletje”  je všečna, lahkotna in zapomnljiva pesem, ki je kljub manjšemu pomanjkanju originalnosti najboljši Žanov  singel in eden boljših hitov tega poletja. Upam, da bo pevec nadaljeval v tem stilu (pesmi, ki so bazirane na kitari), saj takšnih izvajalcev v Sloveniji ni veliko.

Pesem ocenjujem s PLUSOM.

Še nekaj komentarjev iz Youtuba:

Britney Grimes: Wauuu men je pa fuul ušeč : )) <333

KeVeNT64DSCW120: hmm.. ni nekaj izvirna : )

Aleš Padovnik: drgač razen stila igranja na kitaro ta komad nima nobene povezave z Count on me in z summer paradise. drgač pa kr luškan komad.

* Opomba: vse, kar piše v tem zapisu je le subjektivno, neprofesionalno mnenje avtorja.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !